Google: virtuális barangolás Dunaújváros utcáin

Blogunkon többször is megírtuk és egyszer pedig lencsevégre is kaptuk, hogy a Google cég speciális autói Dunaújváros utcáit fotózzák a 2007-ben indult térképészeti és navigációs projetje, a Street View – azaz Utcakép számára.

A Google Street View Dunaújvárosban

2011 novemberében többször is láttuk a cég autóit Dunaújváros utcáin és meg is írtuk blogunkon, hogy lassan elindul nálunk is ez a szolgáltatás.

Cikkünk után megkeresett minket a Google hazai kommunikációs ügynökségének képviselője és felhívta figyelmünket, hogy pontosítsunk. Ugyan is akkor még csak arról volt szó, hogy az elkészített fotók alapján nyert útjelzések és térképészeti információk felhasználásával növelik térképük pontosságát.

A Google Street View mai napon élesített dunaújvárosi fotóin szereplő dátumok alapján (2011 november – 2011 december) viszont pont abban az időszakban fotózott képeket publikálták. Az akkori kérés, hogy ne hangoztassuk az Utcakép szolgáltatást, valószínűleg a még meglévő kényes jogi helyzet miatt volt fontos. Szerencsére a Google és a magyar hatóságok két hónapja megegyeztek és elhárult az akadálya annak, hogy végre itthon is elinduljon ez a funkció a Google Maps-on.

gg_001

A mai napon élesített, de másfél évvel ezelőtt készült képeken sok hiba van. A Google tájékoztatása szerint az arcok és rendszámok automatikus elhomályosítására a feldolgozás első lépésében sor kerül, ezért alapesetben nem sérülhet az emberek magánszférája, ennek ellenére mi szinte azonnal találtunk több példát is arra, hogy a rendszer nem megfelelően takarta ki az emberek arcát.

gg_002

Több helyen is feltűnnek érdekes hibák a képeken. Lehetséges hogy ezért, szinte azonnal be is jelentették, hogy május 13-án újra elindulnak a Google fényképező autói Magyarország útjain.

gg_003

A cég előre jelzi, hogy az autók milyen útvonalakat fognak bejárni, ezek listáját a Google.hu/streetview oldalon lehet majd megtekinteni.

Úgyhogy újra lehet majd vadászni a Google logós autókra, hogy felkerüljünk a Street View képekre, vagy éppen azért, hogy el tudjuk kerülni azokat, nehogy lefotózzanak bennünket :D

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB