2012: nálunk a HTML5 éve

Évek óta kóstolgatjuk, készülünk rá, fejlesztgetünk benne, de most eljött az internet megváltójaként emlegetett html5 ideje. Ettől az évtől minden honlapunkat kizárólag html5-ben készítjük. Lassan már a csapból is ez folyik, de mit is jelent valójában egy átlag felhasználónak vagy megrendelőnek? Html5 gyorstalpaló felhasználóknak, szakzsargon nélkül.

Időnként szükséges váltani, főleg, ha az ember haladni szeretne a korral. Fejlesztői oldalról nagy váltásnak számít, de valójában zökkenőmentes volt az átállás, mert évek óta készültünk rá: szabványos html kód használata, kizárólag a megfelelő és megengedett elemek használata, tudatos tervezés és még ezer más dolog. De vajon ebből mit lát egy felhasználó? A html5-től tényleg annyival jobb lesz a web?


Leegyszerűsítve a html tulajdonképpen egy nyelv, ami megmondja a böngészőknek, hogy hogyan jelenítse meg a weboldalakat, hol legyen a szöveg, a kép, mit csináljon az egyes kattintáskor és még sok minden mást. Egy felhasználó ebből a nyelvből semmit sem lát, csak a monitorján megjelenő kész weboldalt. Jelenleg a html4 különféle verzióit használja a legtöbb oldal és ennek a leváltására készül az új kiadás, amit nagyon leleményesen html5-nek neveznek. Ez azonban lényegesen több egy egyszerű vérfrissítésnél.

A nyelv alapvető szabályait meghatározó csoportok – a korábbi ellentéteiket félretéve – inkább vállvetve fejlesztik, finomítják a html5-öt  (sajátosságainál fogva folyamatos a fejlesztése, sosem lesz kész igazán). Ezzel közelebb került az a cél, hogy minden internetre alkalmas eszközön ugyanúgy nézzen ki egy weboldal,  ugyanazokat  a szolgáltatásokat kapja a felhasználó, függetlenül a hardvertől és a szoftvertől. Persze ez még távolabbi cél, de az első lépésének mindenképpen a html5 széleskörű elterjedésének kell lennie. Önmagában a html nem elegendő látványos megoldások elkészítésére, de a hozzá szorosan kapcsolódó css3, valamint a szintén népszerű javascript már ütős és ráadásul költséghatékony koktélt alkot. Az elmúlt években nagyon felgyorsult a szabványosítás folyamata, sorra jönnek ki az újdonságok, egyre több funkcióit támogatnak a böngészők és az új divat, az okos telefonok világa szintén a html5-re épül.

Szélesebb paletta áll a rendelkezésre a fejlesztés során, melyek segítségével az eddig időnként nyakatekert módon megvalósított elemek egyszerűbbek lesznek, nem beszélve azokról az újdonságokról, melyek segítségével modernebb, használhatóbb és nem utolsó sorban gyorsabb is lesz az oldal. A html5 nagyobb szigorúsága és a kompatibilitása pedig jó teszt a régebbi böngészőkben való megjelenéseknek. A weboldalak látványosságának ügyletes felelősét a flash-t egyesek áldásnak mások átoknak tekintik, de abban mindenki egyetért, hogy rendkívül erőforrás igényes eleme az oldalnak. A html5 eszközeivel ezeket idővel majd mind ki lehet váltani, így az animációk, a plugin nélküli zene vagy videólejátszás már jelenleg sem elérhetetlen funkciók. Ezt még a flash kitalálója, az Adobe is annyira komolyan gondolja, hogy átpártolt a html5 mellé és egyenesen konvertert készített saját fejlesztéséhez.

Persze még sok víznek kell lefolynia a Dunán, mire kimondhatjuk, hogy a html5 elterjedtsége átlépi a kritikus tömeget, de addig is elmondhatjuk, hogy megrendelőink gyors, innovatív, modern oldalt kapnak a DDSWEB-től a legmodernebb szabványú technológiák minden előnyével, hátrányok nélkül.

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB