Viszlát Explorer (6/7)

Fejlesztői oldalról rengeteg időbe és energiába kerül egy honlap optimalizálása, ami megsokszorozódik, ha a szabványokat csak elvétve támogató régi böngészőkön is hibátlanul kell megjelennie. Felhasználók szempontjából pedig óriási biztonsági kockázat ezen böngészők használata vagy ahogy egyesek mondják: IE a bátrak böngészője.


Mostanra már egyértelművé vált, hogy a fejlesztők és felhasználók rémálmaiban is gyakran visszatérő, a hibáktól hemzsegő IE6 és IE7 felett eljárt az idő. Bár a Microsoftnak a Windows XP miatt 2014-ig kötelezettsége van a rendszere szoros részét képező böngésző támogatására, még gyártója is erősen ajánlja annak frissítését. Az IE6 2001-ben került piacra és bár fénykorában a felhasználók 80-90%-a ezt használta, ez az arány fokozatosan csökkent. 2010-től rengeteg nagy szolgáltató (Google, Youtube, Digg, Facebook, stb.)  jelentette be a támogatás megszűnését, ami további lökést adott a felhasználói szám drasztikus csökkenésének. Jelenleg ez a szám 1-2% körül mozog, attól függően, hogy milyen környezetben nézzük a statisztikákat (Kínát el kell felejteni – 25% :)). Az IE7 – bár 2006-ban került bevezetésre – gyorsabban vesztett a piaci részesedéséből, mint elődje. Egyes felmérések szerint a nagy szervezetek és a még most is működő rengeteg IE6-ra optimalizált intranetes alkalmazások miatt az IE7-et még kevesebben is használják. Saját látogatottsági statisztikáink is megerősítik ezeket az eredményeket: 2011 végén az IE6/7 böngészők aránya 1-2 körül mozgott.

Vajon ésszerű néhány százaléknyi látogató miatt 5-10% plusz fejlesztést (költséget), kevesebb, régebbi technológiát alkalmazni? Egyértelműen nem a válasz, de minimum nem előre mutató. A böngészők alacsony aránya volt a végső lökés, ezért örömmel jelentjük be, hogy 2012 áprilisától megszüntetjük az új készítésű honlapok Internet Explorer 6 és 7 támogatását.

Mondhatnánk a sablonos mondatokat, miszerint köszönjük, szép volt, jó volt, de nem ez az igazság. Régebb óta fejlesztünk  honlapokat, mint amennyi ideje az IE6 (és főleg az IE7) piacon van, ezért joggal mondhatjuk, hogy nem volt könnyű ez az évtized.  Örömmel dobjuk le ezt a terhet a vállunkról. Persze megpihenni nem lehet, mert így is marad elegendő számú modern böngésző, amire optimalizálni kell a weboldalainkat.

Mindebből a döntésből ügyfeleink semmit nem vesznek észre, hiszen az általunk készített  honlapok ezután is ugyanúgy néznek ki a legelterjedtebb böngészőkben mint eddig. De valamit azért mégis nyernek: több időt. Idő marad a még jobb, szebb és nem utolsó sorban modern megoldások beépítésére, mert nem kell alkalmazkodni egy – kimondani is szörnyű – 6 és 11 éves technológiai őskövülethez.

Kapcsolódó linkek:
IE6 visszaszámlálás, ha valaki mégis követni szeretné (mi már nem tesszük): http://www.ie6countdown.com

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB