A Google Street View Dunaújvárosban?

Október közepén indultak útjukra a Google speciális autói. A céljuk Magyarország térképének fejlesztése, bővítése. Fejér-megyében a megyeszékhely mellett Dunaújvárost is végig fotózzák.

 

Továbbfejleszti magyarországi térképét a Google, az információgyűjtést kamerával felszerelt autókkal végzik. A Google Street View – azaz utcakép – nem más, mint a cég egy 2007 óta élesedett projektje, ami a térképészetet és a navigációt hivatott tökéletesíteni.

A dolog lényege, hogy egy olyan autóval hajtanak végig – persze szép lassan – egy adott város utcáin, melynek tetejére egy körpanorámás fényképezőt szereltek, s az így rögzített adatokkal már nem csak felülnézetből, hanem szó szerint az utca síkjából is megnézhetünk egy-egy kívánt pontot a térképen.

Az autó- és kameratechnológia folyamatos fejlesztései révén a legújabb autók már 15 lencse használatával készítik a 360 fokos fényképeket. Az autó tartozékai közé tartozik továbbá egy mozgásérzékelő a pozíció rögzítéséhez, egy merevlemez az adattároláshoz, egy kis számítógép, amely a rendszert működteti, valamint a 3D adatokat rögzítő lézerek, amelyek segítségével meghatározhatók a távolságok az Utcakép nézet egy képén belül.

A Google egy nyilvános táblázatban közölte autóinak várható útját, ezek alapján az ország összes összekötő útvonalát, valamint Budapesten kívül huszonhat város útjait járják be.

Ma délben a Dózsa György úton láttuk a Google autóját. Befordult a Kőműves utcába, tett egy kört, majd leparkolt a Tojás-ház előtt, így több járókelővel együtt mi is le tudtuk fotózni.

PONTOSÍTÁS! 2011. november 15.

Megkeresett minket a a Google hazai kommunikációs ügynökségének képviselője és felhívta figyelmünket egy jelentős pontatlanságra azzal kapcsolatban, amit írtunk:

“A Google autók által készített képeket egyrészt olyan információk megszerzéséhez használjuk, mint utcanevek, közlekedési táblák, jelzések, másrészt a képek segítenek a felhasználók által javasolt pontosítások, módosítások jóváhagyásában, továbbá a helyi vállalkozások, üzletek helyének meghatározását is tökéletesítik, melyek így a térképen is pontosabban jelölhetőek. Számtalan más térképkészítő vállalat is pontosan ugyanilyen módon gyűjtött és gyűjt adatokat térképeinek fejlesztéséhez. Hogy egyértelműek legyünk: nem az Utcakép (Street View) szolgáltatásunkhoz gyűjtünk információkat – ez azt tenné lehetővé, hogy utcaszintű panorámaképek között navigálva bejárjanak a felhasználók egy adott környéket. Jelenleg mindössze arról van szó, hogy az elkészített fotók alapján nyert útjelzések és térképészeti információk felhasználásával növeljük térképünk pontosságát. Jelenleg nincsen bejelentenivalónk semmilyen az Utcakép (Street View) magyarországi elindítását illető kérdésben.”

:(

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB