Ezért fogok e-book olvasót használni

Úgy látszik megérte várni az e-book olvasó vásárlásával, mert az Amazon szeptember végi bejelentésével  újra állva hagyta a konkurenciát és immár elérhető közelségbe (ár) hozta a zsebkönyvtárat. A technológiának azonban még van egy sokkal érdekesebb hozadéka, amely egy kicsit is környezettudatos ember számára igen örömteli: sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy és még élő fákat is megkímélhetünk a használatával.

Előbb összegezve a  száraz tények. Vélhetően igen nagyot fognak tarolni a piacon az Amazon negyedik generációs olvasói. A minőség fikarcnyit sem változott, a kijelző a korábban is használt remek minőségű e-ink kijelző, ami  teljesen tükröződésmentes, a valódi könyvhöz kísértetiesen hasonló olvasói élményt nyújt. 30%-al csökkent a súlya (cirka 170 gramm) és valamennyit a mérete is. Kidobták a klaviatúrát és már kapható érintőképernyős változat is. A fogyasztást is tovább redukálták (ugye az olvasó csak lapozáskor fogyaszt), így akár hónapokig is kibírja egy feltöltéssel. A teljes választék könnyen áttekinthető az Amazon oldalán, ahonnan hazánkba is szállítanak, de aki nem akar vesződni vele az némi utánajárással itthon is beszerezheti (persze drágábban).

Számomra mégis legkedvesebb része, ami a  praktikussága mellet legalább annyira értékes tulajdonsága: kíméli a környezetünket. Nem szándékozok “grínpíszbe” átmenni, de nem tagadhatjuk,  hogy papír alapú világban élünk, ahol rengeteg dolgot papírra nyomtatva kapunk kézhez. A papírgyártás (egyik) alapanyaga pedig a fa, ami élhető környezetünk egyik legfontosabb eleme, mert az iparosodott társadalmunk által termel széndioxidot oxigénné alakítja és akár látjuk akár nem, egyre kevesebb van belőle.

Egy általánosan elfogadott  számolás szerint 1 tonna papír előállításához nagyjából 17 db papírgyártáshoz használt fa kell (írógéppapír minőséghez 24 db, újsághoz 11 db).  Manapság egy átlag európai kb. 130 kg papírt használ évente (az amerikai 330 kg-ot). Igaz, a fácskákkal való számolás látványosabb, de manapság divatos az un. ökológiai lábnyom, a széndioxid kibocsátást megvizsgálni, mert egy termék előállításánál nem csak a gyártás terheli a környezetet, hanem a pl. a csomagolás vagy ha elszállítják a boltba, ha elmegyünk érte stb.

Egy átlagos méretű új (ezért járjunk könyvtárba) könyv esetén, ha online rendeljük meg ez a szám nagyjából 4 kg, ha elmegyünk érte (pl. kocsival) kb. 7,5 kg co2 emissziót számolhatunk. A Kindle e-book olvasó 4 éves életciklusa során nagyjából 168 kg széndioxid kibocsátást számolnak összesen (gyártás, csomagolás, szállítása, feltöltések, stb.). Ha feltételezzük, hogy átlag olvasók vagyunk és havonta legalább 3 könyvet elolvasunk, akkor ezzel nagyjából 1 tonnával csökkenthetjük a széndioxid fejadagunkat (a megmentett fákról nem is beszélve). Természetesen ha munkahelyen, irodában is ezt használjuk nyomtatás helyett, ez a szám még magasabb lehet. Hasznos tanács, ha még inkább “zöld”  szeretnél lenni (és már megvetted az e-book olvasót):
- használd minél többet,
- ne cseréld le túl gyakran, minimum 4 évig használd,
- ha teheted minél több könyvet inkább kölcsönözzél.

Szóval én ezért fogok e-book olvasót használni.

Kapcsolódó linkek:
Ha fát szeretnél ültetni minden elolvasott (papír) könyv után
Kindle vásárlás az Amazonon
Kindle vásárlás itthon az No1-ben (DDS shop)

A bloghelyet a Dunaújváros Online Kft. üzemelteti.
honlapkészítés: DDSWEB